Oorlogswinter Filmverslag

1: Zakelijke Gegevens

1: Oorlogswinter

2: Jan Terlouw

3: In 2008 van Martin Koolhoven

 

2: Samenvatting

Michiel van Beusekom is een jongen die in 1945 14 jaar is. In dat jaar was ook de hongerwinter. Michiel is de zoon van de burgemeester van een dorp. Als dat dorp door de duitsers bezet word doet zijn vader niks tegen de duitsers. Michiel vind dat maar slap en gaat proberen zich te verzetten tegen de Duitsers. Op een gegeven moment komt Michiel's buurjongen Dirk naar hem toe en zegt dat hun een aanval gaan proberen te plegen tegen de duitsers. Dirk geeft Michiel ook een briefje en zegt erbij: Als ik niet terug kom moet je deze brief aan smid Bertus geven. Die morgen komt Dirk niet terug en gaat Michiel naar de smid. Net op dat moment word de smid zelf ook neergeschoten en besluit Michiel de brief zelf te lezen. Op die manier komt hij erachter dat er in een Schuilkelder in het bos een Engelse soldaat zit die Jack heet. In de loop der tijd komt de zus van Michiel, Jack verplegen. Jack wil naar Zwolle heen.                                                                                                    Maar dat word bewaakt door Duitsers. Een keer gaan ze naar de overkant proberen te komen. Dat gaat fout en iemand heeft ze verraden. Er zit maar 1 ding op.. Jack moet mee naar het huis van Michiel. Daar blijft Jack in de schuur. De volgende ochtend is Jack weg en vind Michiel hem in het bed van haar zus. Dan gaat Michiel tegen oom Ben zeggen dat Jack er is en zegt oom Ben gelijk: Ik help Jack de brug over te gaan. Michiel vertrouwd dat niet en gaat achter Erica(zijn zus), Jack en Ben aan en zegt tegen Jack dat Ben niet te vertrouwen is. Samen binden ze hem vast. Terwijl Jack naar de overkant probeert te komen beginnen oom Ben en Michiel te praten. Oom Ben gaat smeken om hem te laten gaan maar Michiel doet dat niet. Als Michiel niet oplet wringt oom Ben zich los en probeert te vluchten. Wanneer Michiel dit in de gaten krijgt gaat hij zijn oom achterna. Dan schiet hij op zijn oom als hij een paar Duitsers ziet.
Uiteindelijk heeft Jack de overkant bereikt. Dan is er het bevrijdingsfeest.

 

 

 

3: Informatie over de Regisseur

 

Martin Koolhoven is op 15 April 1996 geboren in Den Haag.

Eerst deed Martin een opleiding als Timmerman maar dat was geen succes. Daarna deed hij een agogische opleiding. Toen ging hij als werken met gehandicapten. Dat vond hij al iets leuker. Daarna probeert hij ook iets bij het vak Audiovisuele Productie. Zo is hij een boekenschrijver geworden.

 

4: Kijkervaring

 

Ik vond het een leuke film om te zien en ik had de film al 2 keer gezien op de basisschool. Ik vind het vooral mooi dat ze het goed hebben nagemaakt (WOII). En ook veel dingen die in de film gebeuren verwacht je van te voren niet. Bijvoorbeeld: Dat de brief die Michiel aan de smid moest geven, uiteindelijk Michiel zelf moet lezen omdat de smid dood word geschoten. Of als ze bijna bij Zwolle zijn maar dan uiteindelijk allemaal Duitsers uit de struiken komen en op Michiel beginnen te schieten. Ook dat oom Ben een oplichter is verwacht je niet aan het begin van de film. Op de basisschool vond ik het nog wel een beetje eng als er geschoten werd en ik begreep niet veel van de film. Nu wel dus weet ik ook meer waar het over gaat.

 

5: Verwerkingsopdracht

 

4 andere titels:

Ongezien naar Zwolle: Omdat Jack ongezien naar Zwolle moet en daar een groot deel van de film over gaat.

WOII: Omdat het zich in de 2de wereldoorlog afspeeld

De Engelse soldaat: Omdat Jack een Engelse Soldaat is

Het verzet: Omdat zijn oom een bedrieger is en in het verzet zit.